Wat doet een logistiek centrum?

5 min lezen

Het logistieke proces bestaat uit veel verschillende stappen. Dit kan veel tijd kosten om naast het onderhouden van je core business te doen en daarom zijn er logistieke centra. In deze blog vertellen we je precies wat een logistiek centrum doet en wat de voordelen van je webshop logistiek uitbesteden zijn.

Wat is een logistiek centrum?

Een logistiek centrum is de plaats waar de opslag, organisatie en distributie van producten plaatsvindt. Het kan voor kleine en grote bedrijven lastig zijn om de producten vanuit het eigen bedrijf georganiseerd te kunnen distribueren. Zo’n logistiek centrum kan hier dus bij helpen.

Verschillende soorten logistieke centra

Er zijn verschillende centra, die zich van elkaar onderscheiden in het soort activiteit die ze uitvoeren en de locatie waar ze zich bevinden.

  1. Logistiek centrum: in de basis wordt een logistiek centrum vaak ingezet ten behoeve van haven-, zeevaart- of binnenvaartactiviteiten. Deze centra liggen vaak dicht bij zee en hebben goede wegverbindingen.
  2. Distributiecentrum/fulfilment center: een fulfilment center is specialist op het gebied van webshop logistiek. Dit is de ruimte waar de webshopproducten worden opgeslagen, bestellingen worden voorbereid en waar vervolgens de zendingen vandaan komen. Dit zorgt ervoor dat je als webshophouder meer tijd overhoudt voor je eigen core business en andere belangrijke zaken rondom je webshop. Bringle is zo’n fulfilment center en wij zorgen er graag voor dat je die logistieke vrijheid ervaart en dat het proces op de automatische piloot gebeurt. Natuurlijk wel met de mogelijkheid om het proces in te zien.
  3. Geïntegreerd koopcentrum: dit is een platform waarop activiteiten op het gebied van vervoer, logistiek en distributie worden uitgevoerd. Dit soort centra bieden alleen diensten aan via het wegvervoer. Vaak gebeurt dit in de stedelijke gebieden.
  4. Logistieke hub/logistiek knooppunt: dit is het punt van waaruit verschillende logistieke dienstverleners al hun activiteiten uitvoeren. Het gaat dan om het vervoer, de logistiek en de distributie van goederen. Een logistiek knooppunt heeft logischerwijs ook een grote omvang en een goede ligging.
  5. Logistiek platform: als laatste is er nog het logistiek platform. Deze zijn erop gefocust om het vervoer, de opslag en de verzending van goederen te versnellen. De activiteiten blijven wel beperkt tot het beheer van de goederen, alleen vanaf hun aankomst tot aan de verzending.

Nu duidelijk is in welke vormen een logistiek centrum kan voorkomen, lichten we graag toe hoe zo’n centrum werkt.

Hoe werkt een fulfilment center?

Deze centra zijn ontstaan vanuit de verandering in de logistieke keten. De keten groeit ontzettend hard, zeker ook door de opkomst van e-commerce. De rol van het fulfillment center hierin is om het proces van het vervoer, de opslag en de distributie van webshopgoederen in goede banen leiden en webshopeigenaren volledig te ontzorgen.

Bij Bringle Fulfilment worden de goederen ontvangen, gecontroleerd en geregistreerd. Vervolgens worden deze opgeslagen in het magazijn. Hier worden de goederen bewaard totdat er een order binnenkomt en deze zorgvuldig ingepakt worden. Dit gebeurt in een verzenddoos met vulmaterialen en labels. Daarna gaat het pakket mee met onze verzendpartners en ontvang jij de tracking gegevens van jouw zending. Op deze manier worden deze werkzaamheden gecentraliseerd. Het doel hiervan is om de webshopeigenaar te ontzorgen, de kosten te verlagen en de klanttevredenheid hoog te houden.

Voordelen van fulfilment uitbesteden

Er zijn verschillende voordelen aan het uitbesteden van je logistieke proces:

  1. Tijds- en kostenbesparing: je kan je volledig focussen op bijvoorbeeld sales, marketing, klantenservice of kortweg de groei van je bedrijf. Ook heeft Bringle goede afspraken met bezorgdiensten waardoor ze de service voor de beste prijs kunnen aanbieden.
  2. Latere cut-off tijden: fulfilment centers bieden vaak latere cut-off tijden aan, waarbij orders die voor 22.00 uur binnenkomen, dezelfde dag nog worden verstuurd.
  3. Geen eigen opslagruimte vereist: met een uitbesteed logistiek proces hoeven de goederen niet in een eigen opslagruimte opgeslagen te worden. Daarnaast worden de producten extra veilig opgeslagen in het magazijn en zijn ze verzekerd tegen bedrijfsschade.
  4. Schaalvoordelen bij vervoerders: een goed geregeld transportsysteem kan ervoor zorgen dat bedrijven meer goederen kunnen verzenden tegen een lagere kosten per eenheid.
  5. Seizoenspieken worden opgevangen: via een fulfilment partner worden alle orders op tijd verwerkt, ook als het druk is.

Fulfilment uitbesteden aan Bringle

Bringle zorgt ervoor dat jouw focus kan liggen op jouw webshop, doordat je bij ons eenvoudig zelf je webshoplogistiek kan uitbesteden. Wij zorgen voor een vlotte en professionele afhandeling van de orders, waardoor de klanttevredenheid hoog blijft of zelfs verbetert.

Doordat we werken met logistieke specialisten die de nieuwste ontwikkelingen kennen binnen het vakgebied, hebben wij veel kennis van het proces. Ook kun je door middel van de Bringle Portal real-time inzicht krijgen in de status van je orders. Van de actuele voorraad checken, tot aan het inzien van bestellingen en de logistieke status ervan volgen. Doordat wij geen minimale orderwaarde hanteren en geen lange offertetrajecten hebben, zijn onze logistiekdiensten toegankelijk voor iedere webshophouder, klein en groot.

Wil je je graag alleen bezig kunnen houden met je core business? Besteed dan je logistiek uit aan Bringle. Maak gratis een proefaccount aan of neem nog een kijkje in onze kennisbank voor de meest gestelde vragen en antwoorden. We maken het samen makkelijk en effectief: jij de webshop, wij de logistiek.