Wat is logistieke dienstverlening?

3 min lezen

De logistieke dienstverlening hoort bij het supply chain proces. Verschillende dienstverleners kunnen een deel van de logistiek verzorgen. Lees hier meer over deze diensten.

Wat is logistieke dienstverlening?

Logistieke dienstverlening is onderdeel van het supply chain proces. De betekenis hiervan is het leveren van de juiste goederen, op de juiste tijd, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheden tegen minimale kosten. Logistieke dienstverlening is bedoeld om bedrijven te ontzorgen, zodat er tijd, geld en ruimte wordt bespaard voor het bedrijf zelf.

Soorten logistieke dienstverleners

Een logistieke dienstverlener is een onderneming die tegen een vergoeding het gehele of een deel van de logistiek voor de klant verzorgd. Vaak wordt gedacht dat logistieke dienstverlening alleen het werkelijke transport omvat. Maar logistieke dienstverlening is nog veel meer dan dat.

Het klopt dat een onderdeel van logistieke dienstverlening het transport van goederen is, maar dat is slechts een onderdeel. Er zijn verschillende soorten logistieke dienstverleners:

Vervoerders

Een vervoerder is een bedrijf dat het transport van de goederen uitvoert. Het is gespecialiseerd in het vervoeren van goederen via de weg, spoor, water, lucht, pijpleiding of een combinatie van deze. Het komt nog wel eens voor dat een vervoeders een ondervervoerder uitkiest voor het daadwerkelijke transport. Zo zorgen ze er samen voor dat jouw producten op tijd op de gewenste plaats geleverd worden.

Expediteurs

Een expediteur is een bemiddelaar tussen jou en de vervoerder(s). De expediteur voert het transport niet zelf uit, dit is alleen de bemiddelaar. De bemiddelaar begeleidt de vervoerder in zijn taak en verzorgt regelmatig ook de benodigde documenten zoals vervoer- en/of douanedocumenten.

Luchtvracht en zeevracht vallen ook onder logistieke dienstverlening. Bij deze onderdelen moet er rekening gehouden worden met veel andere zaken, bijvoorbeeld invoerrechten, douanezaken etc. Dit kan lastig zijn voor bedrijven, daarom wordt er vaak een beroep gedaan op logistieke dienstverleners.

Physical distributors

Een physical distributor biedt meerdere uitgebreide logistieke diensten. Ze voeren niet alleen het transport uit, maar bijvoorbeeld ook opslag, distributie, assemblage, facturering en etikettering van goederen. Dit is precies waar een bedrijf zoals Bringle komt kijken. Wanneer jij dit deel van jouw bedrijf uit handen kan geven, bespaart dit je veel tijd en misschien wel kopzorgen.

Veelgestelde vragen

Wat valt onder logistieke dienstverlening? Hieronder verstaan we alle diensten die een bedrijf zoals Bringle uitvoert om de supply chain geheel of gedeeltelijk te verzorgen. Het uitbesteden hiervan staat ook wel bekend als fulfilment.

Wat zijn logistieke activiteiten? Onder logistieke activiteiten vallen alle processsen die te maken hebben met je goederenstroom, dus het plannen, organiseren, besturen en uitvoeren hiervan. Bij logistieke dienstverlening zijn deze processen allemaal van toepassing: van inkoop tot verzending naar jouw klanten.

Wat doet een logistieke organisatie? Dit is een bedrijf dat zich bezig houdt met de distributie, opslag en het transport van jouw producten. Bringle is een logistieke organisatie. Wij ontzorgen je van A tot Z, zodat jij je kan focussen op je core business.