Wat is fulfilment eigenlijk?

5 min lezen

Fulfilment omvat vele aspecten. Niet alleen dat, er vallen ook nog eens vele termen onder die voor menig ondernemer onbekend zijn. En hoe zit dat dan precies met e-fulfilment? Is de logistiek voor een webshop dan ook anders? (e-)Fulfilment is het complete logistieke verwerkingsproces nadat je van je klanten een order hebt ontvangen in je webwinkel. We vertellen je alles over dit proces en wat daarbij komt kijken.

Wat is fulfilment?

Fulfilment is het complete logistieke proces wat in zijn werking gaat nadat er een bestelling binnenkomt. Er moet een goede weg worden ingeslagen om ervoor te zorgen dat de klant die de bestelling heeft geplaatst tevreden is. Het verkeerd uitvoeren van fulfilment kan dan ook averechts werken. Een bestelling die te laat aankomt, een fout in de bestelling of een onhandige retourregeling kan ervoor zorgen dat je klanten juist ontevreden worden over jouw product. Het juist uitvoeren van fulfilment draagt dus bij aan een succesvolle (web)winkel. Stappen die onder fulfilment vallen bestaan uit voorraadbeheer, orderverwerking, verzending en retournering. Natuurlijk kunnen informatievoorziening en automatisering (IT) ook niet ontbreken.

Een fulfilment bedrijf kan indien gewenst het gehele logistieke proces uit handen nemen. Dit zorgt voor een sepcialistische omgang met jouw bestellingen. Je zult merken dat je niet alleen zelf meer tijd overhoudt om jouw onderneming te laten groeien, maar dat je er ook veel tevreden klanten aan overhoudt.

Waarom fulfilment?

Toch doen de meeste webshops de logistiek zelf. Kleinere ondernemers doen dit vanuit huis, terwijl middelgrote webshops de logistiek vanuit kantoor of een eigen magazijn uitvoeren. Grote webshops besteden de logistiek wat vaker uit, waar nog grotere webshops de logistiek geheel intern aanpakken. De voornaamste reden om te kiezen voor e-fulfilment is dat je meer tijd overhoudt voor de marketing, verkoop en ontwikkeling van het bedrijf. Vooral kleinere webshops staan soms stil in hun ontwikkeling, doordat er maar weinig tijd overblijft nadat alle bestelling zijn opgestuurd. Ondanks dat de logistiek leuk is om te doen, is het vaak niet de reden van ondernemers voor het opzetten van hun webshop. Door dit uit te besteden houd je dus meer tijd over om te groeien met je bedrijf.

Fulfilment voor- en nadelen

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan het uitbesteden van logistiek die je in overweging moet nemen voor je de keuze maakt. Wij willen hier transparant in zijn, zodat je niet ineens halverwege het proces erachter komt dat fulfilment toch niet bij jou past.

Voordelen van fulfilment uitbesteden

  • Het scheelt gemiddeld 3 uur per dag aan het verwerken van bestellingen je producten
  • Latere cut-off tijden: voor 22.00 besteld = volgende werkdag bezorgd
  • Duidelijke afspraken met meerdere vervoerders
  • Gemakkelijk jouw productbeheer online inzien door je webshop te koppelen
  • Specialistische omgang met jouw bestellingen

Nadelen van fulfilment uitbesteden

  • Je kunt niet meer fysiek bij je producten
  • Je geeft het uit handen: als je perfectionistisch bent kan dit even moeilijk zijn

Het kiezen voor fulfilment kan dus veel opleveren. Bij Bringle hebben wij onze logistiek zo ingericht om de nadelen zo beperkt mogelijk te houden. Wil je weten hoe we je precies kunnen helpen met jouw fulfilment? Lees dan meer over onze logistieke diensten.

Wanneer is fulfilment iets voor mij?

Fulfilment kan ook wat voor jou zijn, zelfs als je een kleine webshop hebt. Bij Bringle verzorgen we namelijk niet alleen de logistiek voor grote ondernemers, maar richten we ons juist op het mogelijk maken van e-fulfilment voor iedereen. Doordat we geen minimum hebben voor het aantal bestellingen, kan je ook als kleine webshop jouw logistiek uitbesteden. Ook bieden we voor starters een abonnement zonder vaste kosten. Bereken eenvoudig de kosten en opbrengsten via onze handige rekentool.

Fulfilment voor kleine webshops

Het kiezen voor fulfilment lijkt als kleine ondernemer misschien ver van je bed, maar dat hoeft het niet te zijn. Als kleine ondernemer wil je juist groeien met je webshop en aangezien je (waarschijnlijk) nog geen of weinig mensen in loondienst hebt, moet je daar zelf tijd voor maken. Het uitbesteden van je logistiek scheelt enorm veel tijd, waardoor je zelf weer tijd over hebt voor de ontwikkeling van je bedrijf. Ook ben je bij Bringle met elke hoeveelheid bestellingen welkom en kan het zelfs tijd en geld besparen.

Fulfilment voor (middel)grote webshops

Ook voor (middel)grote webshops is fulfilment een goede oplossing. Wanneer je dagelijks vele bestellingen binnenkrijgt zou je hier mensen voor moeten aannemen, zodat alle bestellingen op tijd bij de klanten terecht komen. Door ervoor te kiezen om de logistiek uit te besteden, bespaar je niet alleen geld op personeel, maar hoef je ook geen magazijn te huren. Doordat wij specialistisch met alle bestellingen omgaan blijven jouw klanten tevreden, zonder dat je hier veel tijd aan hoeft te besteden.

Verzenden en retourneren

Een groot deel van je logistiek bestaat uit het verzenden van bestellingen en het ontvangen en verwerken van retourneringen. Om ervoor te zorgen dat dit zo goed mogelijk verloopt, werken we bij Bringle met een aantal logistieke processen.

In het magazijn verwerken we de order. We verzamelen alle producten van een bestelling bij elkaar en maken het pakketje klaar voor verzending. Dit kunnen we snel en veilig doen, doordat we alle benodigde artikelen in huis hebben. Zo hebben we passende verzenddozen, beschermend opvulmateriaal en adres- en frankeerlabels. Om ervoor te zorgen dat de order klopt, doen we nog een laatste check.

Wij regelen ook alle retourzendingen voor jouw webshop. Dit betekent de ontvangst, controle, opslag en creditering van de producten.

We zetten onze software in om alles in het magazijn bij te houden. Dit kan jij als ondernemer ook makkelijk en snel inzien. Zo weet je dus nog steeds alles over de actuele voorraad, backorders en nieuwe leveringen. Daarnaast zijn al je opgeslagen producten gewoon verzekerd.

Ben je er al over uit of e-fulfilment wat voor jou en jouw webshop is? Maak dan gratis en vrijblijvend een account aan. Weet je nog niet helemaal zeker of het bij jou past? Door vrijblijvend contact met ons op te nemen kunnen wij jouw laatste vragen beantwoorden of zelfs beginnen met het opstarten van onze fulfilment-samenwerking.