Logistiek uitbesteden of zelf doen?

4 min lezen

Een eigen webshop runnen kost veel tijd. Soms kan het lastig zijn om om hulp te vragen, maar het uitbesteden van taken kan een hoop werk en tijd schelen. Zo kun je overwegen om de gehele logistiek van je webshop uit te besteden aan een gespecialiseerd fulfilment center. In dit artikel ontdek je de voordelen van logistiek uitbesteden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Waarom logistiek uitbesteden?

Steeds meer ondernemers kiezen voor fulfilment uitbesteden. Hierbij denk je in de eerste instantie aan het verpakken en verzenden van orders. Maar er gebeurt veel meer. Een fulfilment center is een logistieke dienstverlener en verzorgt de gehele logistiek van je webshop. Van de inslag van goederen tot aan het verwerken van retourzendingen. Het uitbesteden van de logistiek van je webshop levert dan ook drie grote voordelen op:

1. Tijdsbesparing

Wanneer je alle logistieke werkzaamheden uitbesteedt heb je veel meer tijd over voor andere belangrijke zaken in je bedrijf. Bovendien hoef je je geen zorgen meer te maken over de details van het logistieke proces. Denk hierbij aan o.a. het inrichten van een magazijn, het inwerken van personeel en de samenwerkingen met verzendpartners. Een fulfilment bedrijf is gespecialiseerd in het uitvoeren van een efficiënt logistiek proces. Hierdoor houd je als webshopeigenaar kostbare tijd over om je te focussen op je core business en de ontwikkeling en groei van je webwinkel.

2. Betere service

Logistieke problemen kunnen leiden tot ontevreden klanten. Klanten kunnen boos worden als hun bestelling niet op tijd arriveert of als er iets misgaat met de levering. Een fulfilment partner weet dankzij de jarenlange kennis en ervaring precies hoe ze logistieke problemen moeten tackelen om ontevreden klanten te voorkomen. Daarnaast werken ze doorgaans met latere cut-off tijden. Dit houdt in dat orders die voor 22.00 uur geplaatst zijn, vaak nog dezelfde dag worden verwerkt en verzonden. Dit zorgt ervoor dat je een betere service kunt leveren aan klanten en dat ze sneller geneigd zijn om nog een bestelling te plaatsen.

3. Kostenbesparing

Het huren van een magazijn en het inhuren van eigen personeel kost geld. Een fulfilment center werkt zo efficiënt mogelijk en werkt met meerdere verzendpartners om de kosten zo laag mogelijk te houden. Daarnaast wordt bij fulfilment uitbesteden de voorraad opgeslagen in een beveiligd magazijn en zijn ze verzekerd tegen bedrijfsschade. Hierdoor kun je onderaan de streep besparen op de kosten.

Andere voordelen van logistiek uitbesteden:

  • Leveranciers leveren ingekochte voorraad direct aan het magazijn
  • Kosten voor opslag, verzendkosten, verpakkingsmaterialen en personeel zijn gedekt
  • Webshopkoppelingen met diverse platformen of API integratie mogelijk
  • Goederen in het magazijn zijn beveiligd en verzekerd tegen schade en diefstal
  • Seizoenspieken worden opgevangen
  • Flexibiliteit bij ziekte, verlof en/of personeelstekort

Logistiek uitbesteden of toch zelf doen?

De logistiek van je webshop uitbesteden betekent niet dat je minder controle hebt over het logistieke proces. Integendeel, door slim gebruik te maken van informatievoorzieningen blijf je altijd op de hoogte van je supply chain. Bij Bringle kun je via de Bringle portal inloggen op je persoonlijke dashboard, waarop je exact kunt zien waar je aan toe bent. Je kunt de actuele voorraad controleren, het overzicht van orders bekijken en de logistieke status van alle zendingen volgen. Kortom, met Bringle behoud je 24/7 overzicht op je webshop.

Bringle is het eerste fulfilment bedrijf met een prepaid concept. Wij hechten veel waarde aan transparante kosten en betrouwbaarheid. Dankzij ons prepaid concept heb je vooraf helderheid over de logistieke kosten. Geen verrassingen achteraf, je houdt altijd grip op de kosten en betaalt nooit meer dan je hebt opgewaardeerd en gebruikt. Bekijk de fulfilment kosten en bereken met onze handige rekentool wat het jou kost en oplevert.

Uiteindelijk is logistiek uitbesteden of zelf doen een keuze die je zelf moet maken. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren en de situatie waarin je je bevindt. Door je webshop logistiek uit te besteden heb je geen omkijken meer naar het logistieke proces en ben je verzekerd van een vlotte en snelle levering. Eén ding is zeker: je hoeft niet bang te zijn dat je de controle verliest. Sterker nog, dankzij de nieuwste technologieën en koppelingen is de kans groot dat je nog beter op de hoogte blijft dan wanneer je het zelf doet.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je overtuigd? Maak dan snel gratis en vrijblijvend een account aan! Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, neem dan een kijkje in onze kennisbank voor de meest gestelde vragen en antwoorden. Of neem contact met ons op voor meer informatie!