Hoe richt je je eigen magazijn slim in?

2 min lezen

Over het inrichten en werken met een magazijn zijn vele boeken volgeschreven. Iedere ondernemer heeft zijn eigen structuur en ‘systeem’ van werken. Werkt vaak prima, omdat je ook de kennis van je producten nog zelf helemaal in je hoofd hebt zitten. Je weet waar alles ligt, daar kunnen ze je voor wakker maken.

Software systeem

Heb je onverkoopbare voorraad of groeit je webshop en heb je hulp van anderen, maar weten ze niet zo goed waar alles ligt, dan kan je overwegen om een magazijn software-systeem te gaan gebruiken. Daar zijn veel mogelijkheden in, ook steeds meer voor de ‘kleinere’ webshops. Bijvoorbeeld Picqer. Dit systeem ondersteunt je bij het dagelijks verwerken van je bestellingen en met het verminderen van fouten. Ook bieden ze je een actueel inzicht in je voorraad, niet onbelangrijk om je verkoop te optimaliseren.

De voordelen zijn groot, maar de verandering ook. Maar het betekent ook dat je moet gaan werken volgens het proces van het software-systeem. Producten moeten op herkenbare locaties neergelegd worden, of worden voorzien van barcodes om ze scanbaar te maken in het proces. Hiervoor moet je wellicht ook je magazijn fysiek anders inrichten en investeringen doen in nieuwe apparatuur zoals scanners en barcodeprinters.

Tips voor de selectie en implementatie

Het is verstandig om goed na te denken over je keuze en dit goed voor te bereiden. Bepaal de 5 belangrijkste criteria voor jezelf om je te helpen bij deze keuze. Vraag vervolgens een adviseur of het software-bedrijf om je hierbij te helpen. Natuurlijk kun je ook een professional aannemen die voor jou het magazijn gaat runnen. Dan word je volledig ontzorgt en houd je veel tijd over als ondernemer. Dat vraagt natuurlijk wel om investeringen in salaris, vakantiedagen, opleiding, verzekeringen etc. Het aannemen van personeel is een mooie stap vooruit voor je bedrijf maar brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Kies je voor uitbesteding dan wordt het software en personeelsvraagstuk voor je uit handen genomen.