Dropshipping

5 min lezen

Dropshipping is populair, makkelijk en voordelig. Vooral startende ondernemers kiezen vaak voor deze logistieke optie. Maar is dit wel zo verstandig? In dit artikel vertellen we je alles over de voor- en nadelen van dropshipping en een alternatief.

Wat is dropshipping?

Dropshipping, ook bekend als doorverkoop of direct shipment, is een vorm van e-commerce, waarbij webshops producten aanbieden die ze zelf niet op voorraad hebben. Het werkt zo: een klant bestelt een product in je webshop. Je plaatst vervolgens de order bij je leverancier en hij stuurt het product naar je klant. Hierbij worden producten dus rechtstreeks vanuit de groothandel naar je klanten verzonden.

Dropshipping voor- en nadelen

Voordelen

  • Online verkopen zonder voorraad en geen inkooprisico
  • Geen opslagruimte huren of kopen
  • Kostenbesparing op het gebied van inventaris, personeel en logistiek
  • Populaire methode voor startende ondernemers

Nadelen

  • Hoge concurrentie, veel concurrerende webshops met dezelfde producten
  • Logistieke onafhankelijkheid
  • Internationale dropshipping kent veel risico’s zoals langere levertijden, communicatieproblemen en invoerrechten
  • Weinig invloed op de klanttevredenheid
  • Hoge boetes bij overtredingen van de rechten van de klant

Wat moet je weten over dropshipping?

Als je wil starten met dropshipping moet je een domeinnaam registreren en dien je je webshop in te schrijven bij KVK. Daarnaast moet je je houden aan de wetten en regels die gelden voor alle webwinkels. Als dropshipper heb je de verantwoordelijkheid voor onder andere de productveiligheid en de levering van producten. Boetes bij overtredingen bij dropshipping kunnen volgens de Rijksoverheid oplopen tot bijna 1 miljoen euro.

Rechten van de klant

Klanten die producten in je webshop bestellen hebben rechten. Als dropshipper moet je die rechten garanderen. Een voorbeeld is een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, waarbij consumenten geen reden voor annulering hoeven op te geven. Informatie over het aanbod, de prijs, betaling, levering en service moeten duidelijk vermeld worden op je website. Meer toelichting hierover vind je op de website van de Autoriteit Consument & Markt.

Levertijd en retourneren

Als webshop dien je de juiste informatie te geven over de levertijd en retourmogelijkheden. Mochten de producten bijvoorbeeld uit China komen, dan is het al snel minimaal 3 weken onderweg. Als verkoper ben je zelf verantwoordelijk voor de bezorging van producten, ook als je gebruikt maakt van dropshipping. De koper heeft het recht om je hierop aan te spreken.

Productveiligheid

Daarnaast moeten producten die je aanbiedt voldoen aan de Europese producteisen voor veiligheid. Alleen veilige producten mogen in de Europese Unie verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan brandgevaarlijke laders of gevaarlijke stoffen in speelgoed. Als je zaken doet met een dropshipleverancier buiten de EU dien je de kwaliteit en veiligheid van de producten te onderzoeken. Producteisen verschillen namelijk per land.

Douane en invoerrechten

Bij invoer van producten uit landen buiten de EU moeten mogelijk invoerbelastingen betaald worden. Een importeur betaalt invoerrechten voor zendingen met een waarde boven de €150. Daarnaast betaalt de importeur invoer-btw voor zendingen met een waarde boven de €22. Dit zijn kosten die klanten mogelijk moeten betalen aan de pakketbezorger.

Waarom dropshipping niet werkt

In principe is er niets mis met dit fenomeen. Zolang je goede afspraken maakt met leveranciers en geen onveilige producten van lage kwaliteit en extreem lange levertijden aanbiedt. Mocht dit niet het geval zijn, dan ben en blijf je als webshopeigenaar verantwoordelijk voor het oplossen van de problemen. Ook zijn online consumenten steeds alerter op webshops met dropshipping en de nadelen ervan.

Ook voor klanttevredenheid en klantenbinding is dropshipping vaak niet bevorderend. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een vertraagde levering overduidelijk de grootste ergernis van consumenten is. Daarnaast verwachten klanten steeds vaker het pakketje de volgende dag in huis te hebben. Voor alle webshops is klanttevredenheid belangrijk. Dit vergroot de kans op herhaalaankopen en klantenbinding.

Wist je dat? Je de logistiek van je webshop heel eenvoudig kan uitbesteden aan een fulfilment center? Met Bringle geniet je van kostenbesparing én logistieke vrijheid.

Is dropshipping legaal?

Ja, dropshipping is legaal in Nederland. Wel moet je als webshop voldoen aan de wetten en regels die gelden voor alle webwinkels. Als dropshipper ben je verantwoordelijk voor het garanderen van de wettelijke rechten van klanten.

Alternatief voor dropshipping

Of dropshipping iets voor jou is, is compleet afhankelijk van wat je wil. Informeer altijd goed naar de mogelijkheden hiervan en overweeg de voor- en nadelen om de beste beslissing te maken.

Uiteindelijk is het niets anders dan je webshop logistiek uitbesteden aan een fulfilment center. Fulfilment is wellicht een betere oplossing voor je webwinkel. Als je ervoor kiest om fulfilment uit te besteden, hoef je zelf geen complexe logistiek in te richten. Webshop fulfilment is NIET het uitbesteden van dropshipping maar een alternatief voor het organiseren van je webshop logistiek.

Wat is fulfilment uitbesteden?

Een fulfilment center als Bringle verzorgt de logistiek van jouw website, van orderverwerking tot retouren. Het enige wat jij hoeft te doen is je voorraad opsturen. Vervolgens kan je je volledig focussen op de groei en ontwikkeling van je bedrijf. Dit terwijl je altijd real-time inzicht hebt in actuele voorraad, backorders en nieuwe leveringen via de Bringle Portal. Vanaf €6,96 per verzending neemt Bringle alle logistieke werkzaamheden voor je uit handen.

“Webshop fulfilment is een uitstekend alternatief voor het organiseren van je webshop logistiek.”

Met fulfilment uitbesteden bespaar je net als bij dropshipping op kosten op het gebied van opslagruimtes, personeel, verpakkingsmaterialen, verzendkosten en meer. Daarnaast kan je je klanten een betere service aanbieden, dankzij de snelle orderverwerking, korte levertijd en vlotte retourverwerking. Orders die voor 22:00 uur worden besteld worden dezelfde dag nog verzonden! Ontdek ‘zo werkt Bringle’ voor meer informatie.

Hoe je je webshop logistiek regelt is een keuze die je helemaal zelf maakt. We hopen dat we de keuze met dit artikel iets makkelijker hebben gemaakt. Ben je overtuigd van de voordelen van fulfilment? Maak dan snel gratis en vrijblijvend een account aan en ontdek of fulfilment uitbesteden iets voor jou is. Of heb je nog vragen? Bekijk dan de meest gestelde vragen in onze kennisbank of neem contact met ons op.